Societatea Română de Chirurgie
fondată în 1898

Activitati » 2012

18.10.2012
SRC Filiala Bucuresti
15.11.2012
SRC Filiala Bucuresti
13.12.2012
SRC Filiala Bucuresti

Sedinta de deschidere a filialei Bucuresti  

Societatii Romane de Chirurgie

Sedinta de deschidere pentru anii 2012-2013 a avut loc in data de 18.10.2012 la orele 19,00 in Amfiteatrul Spitalului Coltea. Dupa o intrerupere de peste 8 ani a traditiei desfasurarii sedintelor in acest Amfiteatru cu conotatii istorice pentru chirurgia romaneasca si in special pentru Societatea Romana de Chirurgie, prima sedinta a Filialei Bucuresti s-a desfasurat in acest loc. Sub patronajul Primariei Generale a Capitalei, sedinta a beneficiat de prezenta Primarului General, dl. Prof. dr. Sorin Oprescu.

Au fost prezenti 140 de persoane, medici (rezidenti, specialisti, primari) universitari si din sistemul sanitar, membrii ai Filialei Bucuresti a Societatii Romane de Chirurgie. Dintre acestia amintim pe domnii profesori M. Beuran, I. Popescu, E. Bratucu, N. Angelescu, T. Burcos, T. Patrascu, S. Constantinoiu, conf. A. Miron, C. Turculet,, V. Grigorean,V. Strambu, V. Constantin.

Sedinta a fost deschisa de Presedintele ales al Societatii Romane de Chirurgie dl. Prof. Dr. Mircea Beuran care a multumit d-lui Primar General si coleg Prof. Dr. Sorin Oprescu pentru ajutorul dat in reluarea traditiei sedintelor societatii in cadrul Amfiteatrului Coltea in aceste momente dificile pentru intreg sistemul sanitar. In continuare, a oferit cuvantul de deschidere acestuia.

Dl. Primar General al capitalei dl. Sorin Oprescu a deschis sedinta afirmandu-si bucuria de a putea participa la definitivarea lucrarilor de consolidare a Spitalului Coltea la care o contributie importanta au avut domnii profesori N. Angelescu si I. Popescu. Totdata, dl. Prof. dr. S. Oprescu a multumit d-lui Prof. M. Beuran pentru invitatia de a participa la acest moment festiv de reluare a activitatilor societatii in cadrul spitalului Coltea si pentru reusita acestui eveniment.

Dl. Primar General si-a afirmat sprijinul pentru toate spitalele din Bucuresti nu numai pentru cele 18 aflate actual in subordinea Primariei generale. Totodata, a cerut mentinerea sprijinului din partea colegilor in proiectele primariei de modernizare a infrastructurii si calitatii asistentei sanitare in Bucuresti. Din punctul de vedere al domniei sale aceasta ridicare a conditiilor si nivelului spitalelor din Bucuresti inseamna normalitatea. Totdata, Primarul General si-a exprimat retinerile cu privire la externalizarea unor servicii in cadrul spitalelor lucru pe care il considera periculos.

In incheiere, dl. Prof. dr. S. Oprescu a multumit d-lui profesor Beuran pentru invitatie si a declarat ca se simte “intre ai mei”.

Dl. Prof. dr. M. Beuran a multumit d-lui Prof. S. Oprescu si a enuntat problemele dificile prin care trece sistemul sanitar in acest moment dar, mai ales problemele Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti (uzura echipamentelor, lipsa materialelor sanitare si a medicamentelor) tragand un semnal de alarma din acest punct de vedere. In continuare, dl. Prof. M. Beuran a oferit cuvantul d-lui Prof. dr. N. Angelescu pentru evocare istorica a Societatii Romane de Chirurgie.

Dl. Prof. N. Angelescu a realizat o trecere in revista datelor celor mai importante din istoria societatii de chirurgie de la infiintare pana in prezent. Personalitati remarcabile ale chirurgiei romanesti cum au fost Thoma Ionescu, C. Dimitrescu-Severeanu au fost prezentate din perspectiva dezvoltarii societatii Romane de Chirurgie a treia societate stiintifica din Romania la 1898 in momentul infiintarii. Scopurile nobile, pastrate si in prezent, ale societatii au fost enuntate de catre vorbitor. Perioada postbelica a fost bine evocata. De asemenea, dl. Prof. N. Angelescu a prezentat istoria postdecembrista a societatii si reusitele acesteia. Totodata, vorbitorul a prezentat si istoria locului in care s-au tinut sedintele societatii, Amfiteatrul Coltea fapt asigurat de catre decretul regal al Regelui Ferdinand in 1923. In concluzie, Societatea Romane de Chirurgie ramane ca o scoala de formare morala si spirituala asa cum au sustinut si inaintasii.

In continuare a luat cuvantul dl Prof. dr. T. Burcos in calitate de gazda. Acesta a multumit d-lor prof. M. Beuran si S. Oprescu pentru succesul reluarii sedintelor societatii.

Dl. Prof. dr. M. Beuran a deschis oficial lucrarile societatii.

Prima lucrare, prezentata de catre dl. Conf. dr. V. Grigorean a luat in discutie hemoragiile digestive superioare (HDS) de stres. Lucrarea a analizat HDS de stres survenite la pacienti cu traumatisme cranio-cerebrale (TCC) intre 2007-2011 in Spitalul Gh. Marinescu. Dintr-un total de 4491 de bolnavi cu TCC 617 au prezentat HDS (13,7%). Dintre elementele de interes legatura TCC si gradul comei a fost evidentiata. De asemenea, varfurile de aparitie intre zilele 2-4 si 12-13 au fost prezentate de catre vorbitor. Mortalitatea de 34% este explicata nu numai de catre existenta HDS.

A doua lucrare a avut ca subiect HDS cu etiologie variceala si a fost prezentata de catre dl. Conf. dr. C. Turculet de la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti. Lucrarea a evidentiat progresele terapeutice (banding vs. sclerozare, TIPS, transplant hepatic) dar si mortalitatea ridicata a acestor cazuri.

Ultima lucrare a fost prezentata de catre dl. Prof. T. Burcos si a tratat despre HDS de etiologie tumorala. Desi rare ca frecventa si, in general de intensitate redusa, acestea creaza mari dificultati terapeutice mai ales in situatia malignitatii.

In continuare, au luat cuvantul urmatorii:

 - Dl. Prof. S. Constantinoiu care a sugerat o serie de modificari ale orarului pentru perioada de iarna (a propus ora 18) dupa care a avut cateva comentarii:

 - In legatura cu prima lucrare a punctat mecanismele diferite ale HDS de stres din TCC prin comparatie cu cele din cadrul ulcerelor de tip Curling

- In cazul celei de a doua lucrarii a reiterat meritele interventiei Skinner-Suteu la acel moment

- In cazul colectivului de la Coltea a felicitat pe promotorii endoscopiei efectuate de catre chirurg

- Dl. Prof. dr. E. Bratucu a adus multumirile sale pentru reusita reluarii sedintelor in Amfiteatrul Coltea apoi, legat de lucrarile prezentate a amintit urmatoarele:

- A adresat felicitari pentru reusitele medicale in contextul situatiei austere din spital in cazul primei prezentari.

- In cazul celei de a doua lucrari a reiterat dificultatile si lipsa succesului pentru sunturile porto-cave in urgenta sustinand cauza deconexiunilor inclusiv in contextul tehnologiei moderne

- A felicitat autorii pentru cea de a treia lucrare.

- A sustinut cauza revistei Chirurgia si a necesitatii prezentarii rezultatelor compatriotilor nostrii in vederea cresterii factorului de impact international.

Mai departe, dl. Prof. dr. R. Palade a luat cuvantul sustinand depasirea modei in chirurgie si reanalizarea rezultatelor unor procedee mai vechi. Totdata a subliniat ineficienta endoscopiei in HDS de cauza tumorala.

In final, dl. Prof. dr. N. Angelescu a subliniat cateva elemente:

- Necesitatea limitarii timpului de prezentare

- Importanta discutiilor si nu numai a prezentarilor

- A militat pentru ca procedurile endoscopice si ecografice sa fie realizate de catre chirurg

Dr. R. Costea a punctat ca, anumite elemente cu caracter legislativ pot bloca ideea ultima a d-lui Prof. N. Angelescu fapt contrazis de catre alti membrii ai societatii.

Dl. Prof. dr. M. Beuran a declarat inchisa adunarea dupa prezentarea calendarului viitor al sedintelor (urmatoarea sedinta pe data de 15.11.2012).

 A consemnat:

Dr. F. Iordache (secretar al Filialei Bucuresti a Societatii Romane de Chirurgie)HEMORAGIA DIGESTIVA SUPERIOARA


 • Conf.dr. Ioana Grintescu - Principii de terapie intensiva in hemoragiile digestive superioare. Transfuzia de sange si derivate.
 • Conf.dr. Gabriel Constantinescu - Hemoragia digestiva superioara. Punctul de vedere al andoscopistului.
 • Prof.dr.Mircea Beauran - Tehnici chirurgicale in hemoragiile digestive superioare.

Minuta sedinta

A doua sedinta a Societatii Romane de Chirurgie (filiala Bucuresti) a avut loc in data de 15.11.2012 in amfiteatrul Spitalului Coltea incepand cu ora 19:00 si s-a bucurat de o bogata audienta.

Tema dezbaterii din acea seara a continuat prelegerile despre Hemoragiile digestive superioare incepute in prima sedinta a SRC din urma cu o luna.

Au prezentat (in ordinea prezentarilor): Conf. Dr. Gabriel Constantinescu(Sef sectie Gastroenterologie SCUB), Conf. Dr. Ioana Grintescu (sef sectie ATI SCUB), Prof Dr Cristian Popescu (reprezentat prin Dr Bogdan Popescu) – ORL Spitalul Coltea si Prof. Dr. Mircea Beuran (sef sectie Chirurgie Generala SCUB si presedintele filialei Bucuresti a SRC).

Din auditoriu au facut parte: Conf. Dr. Claudiu Turculet, Prof. Dr. Eugen Bratucu, Prof. Dr. Silviu Constantinoiu, Prof. Dr. Constantin Patrascu, Prof. Dr. Traean Burcos, Conf. Dr Nicolae Straja, Conf. Dr. Danut Vasile, Prof. Dr. Blidaru Alexandru, Conf. Dr. Adrian Miron, Conf. Dr. Vlad Constantin, Conf Dr Victor Strambu.

In deschidere cei de la firma Covidien au adus in atentie un nou produs al electrochirurgiei cu ultrasunete. Este vorba de o pensa autonoma de generator, folosind o baterie reincarcabila, refolosibila de 100 de ori si un minigenerator atasat pensei (si acesta reutilizabil de 100 de ori). Pensa este de unica folosinta.

Conf. Dr .Gabriel Constantinescu a prezentat lucrarea: HDS – punctul de vedere al endoscopistului in care a evidentiat: etapele si metodele endoscopice de tratament ale HDS, incidenta si mortalitatea inca crescuta rezultand din aceste hemoragii si experienta clinicii SCUB conduse de domnia sa.

Lucrarea “Terapia intensiva in tratamentul HDS – Focus asupra transfuziilor” elaborata de dna Conf Dr Ioana Grintescu a punctat algoritmul terapeutic si necesarul transfuzional al unui pacient cu HDS grava internat in STI.

A treia lucrare din sesiunea SRC a fost prezentata de un colectiv din Clinica ORL a Spitalului Coltea. Aceasta s-a numit “HDS in patologia oncologica ORL” si a evidentiat cateva surse de hemoragie din patologia ORL cat si metode de reconstructie in Cancerul faringo-esofagian.

Prof. Dr. Mircea Beuran a prezentat “ Rolul chirurgiei in HDS” ce a scos in evidenta tipurile de leziuni responsabile de HDS si tratamentul acestora, cat si cateva cazuri deosebite din experienta Clinicii de Chirurgie a SCUB.

Prof. Dr N. Angelescu a deschis discutiile postlucrari punctand ca HDS sunt inca o patologie frecventa chiar si in era terapiei medicamentoase a ulcerelor gastrice si duodenale. Acesta a propus si un moment de reculegere pentru regretatul Prof Dr Dan Gavriliu.

In continuare au luat cuvantul:

- Conf. Dr. Turculet ce a subliniat rolul benefic al T.I.P.S (transjugular intrahepatic portosystemic shunt) in terapia variceala;

- Prof. Dr. Bratucu a adus complimente prezentatorilor , a prezentat un caz de HDS din experienta personala si a evidentiat Deconexiunea azygo-portala in hemoragiile active de cauza variceal;

- Conf. Dr. Grintescu a raspuns unei intrebari puse de Dr Balanescu spunand ca SCUB a avut un centru de transfuzii specializat in preluarea si prelucrarea sangelui, ce a fost desfiintat datorita unei noi legislatii;

- Prof. Dr. Balanescu a prezentat experienta japoneza si americana in tratamentul carcinomatozei peritoneale;

- Prof. Dr. Constantinoiu a expus un caz din experienta personala si a conchis ca mortalitatea a ramas inca mare chiar asemanatoare cu cea din Romania anilor ’80.

Prof. Dr. M. Beuran a inchis lucrarile, amintind tuturor urmatoarea sedinta a SRC din data de 13.12.2012 ce va dezbate patologia defectelor peretelui abdominal.

Refacerea defectului parietal abdominal cu material alloplastic

TEHNICI CLASICE SI LAPAROSCOPICE


 • Prof.Dr. Daniel Ion - Criterii de selectie a proteelor in chirurgia herniilor abdominale
 • Prof.Dr. Victor Strambu - Hernia postincizionala - posibilitati si limite
 • Conf.Dr. Adrian Miron - Evaluarea critica a laparoscopiei in cura eventratiilor
 • Dr. Catalin Copaescu - Particularitatile tratamentului laparoscopic al herniilor abdominale la pacientii cu obezitate morbida.

Sedinta a pastrat programul anuntat

Dl. Conf. dr. D. Ion (Spitalul Universitar de Urgență Bucuresti) a prezentat Criterii de selectie a protezei in chirurgia herniara

Prezentarea a atins mai multe puncte incepand cu istoricul protezarii in chirurgia herniara (Rives, Stoppa etc.)

Intrebarea – Care este proteza ideala?

Caracteristicile principalelor tipuri de proteze (polipropilen, poliester, ePTFE, polivinilfluorid) au fost analizate.

Porozitatea reprezinta o caracteristica importantade care depinde integrarea protezei. Din acest punct devedere protezele sunt:

- Microporoase <10 microni

- Macroporoase >75 microni

Rezistenta protezelor este variabila in raport si de aceasta caracteristica (16 N/cm, 32 N/cm).

Rezistenta la intindere are semnificatie peretele abdominal fiind o structura dinamica.

In functie de greutatea totala protezele sunt clasificabile:

- light

- heavy

- extralight

Elasticitatea normala a peretelui abdominal este de 38%. In acest context protezele se comporta diferit cele usoare avand o elasticitate mica (20-35%) iar cele heavy – elasticitate mai mare.

Biocompatibilitatea buna permite obtinerea unei inflamatii reduse.

Un fenomen important este cel de retractie a protezei (shrinking si curling). Wrinkling-ul protezei este de luate, de asemenea in considerare.

Degradarea protezei este diferita.

Complicatiile protezei sunt reprezentate de:

 - Infectia

 - Durerea

 - Aderente 

 - Eroziunea si fistula

 - Recurenta

 Concluzie - Alegerea protezei ramane un element esential in obtinerea unui bun rezultat.


 Conf. dr. V. Strambu (Spitalul Clinic Carol Davila) a prezentat Herniile incizionale – posibilitati si limite actuale

Plecand de la varietatea de definitii existente au fost prezentate:

- Tipurile de interventii in herniile postincizionale cu avantaje si dezavantaje

- Istoricul acestor interventii

 Ca o concluzie, chiar moderna prezentat in literatura de referinta este constatarea unei cresteri a incidentei herniilor postincizionale.

Rolul protezelor in chirurgia parietala nu a schimbat decat partial cifrele.

Tipul protezelor are importanta in mod cert. Progresul tehnologic este evident.

Principiile de tehnica chirurgicala sunt de analizat si mai ales, de respectat (in special lipsa de tensiune in sutura).

Dintre factorii de risc prezentati cei individuali biologici par a fi esentiali in recidiva.

Modul de plasare a protezei este important dar, este de subliniat ca desi se realizeaza o protezare defectul parietal ramane!

Tehnica Rives favorizata de catre autor a fost analizat pe cazuri clinice relevand:

- Problemele acesteia

- Tipurile de plasa folosite si mai ales

- Mecanica peretelui abdominal 


Conf. dr. A. Miron (Spitalul Clinic Elias) a prezentat Tratamentul laparoscopic al defectelor parietale

Evaluarea avantajelor tehnicii laparoscopice a fost sustinuta de rezultatelel personale.
S-a subliniat ca, prin comparatie cu alte tehnici laparoscopice (ex. colecistectomia), in cazul herniilor este tehnica diferita fata de cea din chirurgia deschisa.
Problemele postoperatorii in chirurgia deschisa sunt altele.
Avantajele cunoscute ale tehnicii laparoscopice se regasesc si in acest context:

- Spitalizare

- Reluare precoce a activitatii

- Estetic

Un risc important este visceroliza dificila si cu riscuri fata de chirurgia deschisa.
Pozitionarea corecta a protezei este extrem de importanta pentru reusita.
Avantajele si dezavantajele au fost punctate de rezultatele recente ale clinicii.
Riscul este mai mare in cazul complicatiilor severe in cazul laparoscopiei.
Comparatia fost facuta pe un lot de 101 pacienti (51 operati laparoscopic si 51 operati pe clae deschisa).
Particularitatile tehnice ale procedeelor laparoscopice au fost ilustrate cu imagini si filme intraoperatorii.
Particularitatile protezelor au fost si acestea reeevaluate din acest punct de vedere.


Dr. C. Copaescu (Delta Hospital) a prezentat Herniile ventral la pacientii obezi
Riscul la obezi este dat de o multitudine de factori:

- Presiunea intraabdominala crescuta

- Complicatiile mai numeroase

- Risc chirurgical major

- Incidenta herniilor ventrale este de 8-11%

 • Dr. Copaescu a prezentat variantele de abord strategic la bolnavii obezi si superobezi in raport cu particularitatile. A subliniat inexistenta unui consens la utilizarea protezelor concomitent cu procedeele bariatrice. Particularitatile fixarii plasei si a sacului la acesti pacienti au fost detaliate. Abordul secvential a fost analizat prin prisma cazurilor clinice ale autorului. Repararea simultana cu operatia de obezitate morbida a fost prezentata cu avantajele ei. In opinia autorului herniile pacientilor obezi au indicatie de reparatie concomitenta cand exista risc de incarcerare. Autorul arata si asocierea tehnicilor - chirurgie deschisa inainte de operatia bariatrica (abdominoplastie cu hernie) exemplificata de cazuri clinice. Varianta rezolvarii herniei dupa instalarea consecintelor chirurgiei bariatrice a fost, de asemenea prezentata. Dr. Copaescu a subliniat inexistenta unui consens la utilizarea protezelor concomitent cu procedeele bariatrice. Fixarea plasei si a sacului cu particularitatile respective au fost analizate. Ca o concluzie, chirurgia herniara la pacientii superobezi si obezi necesita o echipa complexa si infrastructura adecvata.
 • Echipa Covidien (Radu Sotan) si Gemedica (C. Munteanu) au prezentat proteza ProGrip. Aceasta este din poliester monofilament si ac polilactic cu autofixare, lightweight. Absorbtia se face la 15 luni. Exista 3 forme si dimensiuni. Avantajele: fixare uniforma
  • semiresorbabila
  • material izoelastic
 • S-a prezentat un film cu utilizarea clinica.

De asemenea, a fost prezentata proteza tip 3d din Poliester 3d si colagen cu 2d poliester. Caracteristic, aceasta este foarte elastica. Permite protezarea eventratiilor. A fost prezentat, de asemenea, si produsul Absorbatack cu 30 sau 15 capse resobabile utilizabil in laparoscopie sau in chirurgia deschisa. Prezentarea s-a incheiat cu prezentarea unui film demonstrativ.

Discutii

 • Prof dr. M. Beuran
  • A subliniat ca interventiile trebuie particularizate in functie de BMI
 • Metoda de fixare – intre resorbabil si neresorbabil
  • Raspuns Dr. Copaescu – conteaza designul
  • Conf. dr. Miron – necesitatea firelor de fixare chiar si cand se pun tack-uri
  • Dr. D. Cristian – aspectul durerii datorate tack-urilor metalice
  • Prof. dr. Burcos – aspectul la interval demonstreaza retractia importanta a protezelor.
  • Prof. dr. Patrascu – shrinking ca fenomen important
  • Rolul aderentelor
  • Aparitia fistulelor
  • Conf. dr. Strambu a punctat biomecanica peretelui abdominal in raport cu herniile
  • A fost amintit rolul procedeelor complexe de tipul separatiei componentelor (Ramirez)
  • Sindromul de compartiment interrelationat cu chirurgia obezitatii si herniilor mari.
   Concluzii (Prof. dr. M. Beuran):

- Defecte diferite, solutii diferite

- Problema complicatiilor in chirurgia parietala este extrem de importanta

- Rolul tehnicii este evident prin rezultate.